Miljøtrening av valp

Sosialisering

Sosialisering vil si å lære å omgås mennesker og andre hunder på en god måte. Herunder ligger å bli kjent med språk og signaler, lære å kommunisere selv, få gode opplevelser og å bli trygg på alle varianter av mennesker og hunder som finnes. Evt også andre dyr, som katter o.l.

Prosessen starter i valpekassa hos oppdretteren og pågår hele livet. Men den viktigste perioden er tidlig i valpens liv. Aller først lærer den artstilhørighet (at den er en hund) og deretter hvilke andre arter som den siden føler tilknytning til (mennesker)
Valpen bør håndteres og stelles jevnleg av mennesker fra 3 ukers alder. Best er om valpene vokser opp inne i huset, da disse får mer kontakt enn kennel/uthusvalper.
Valpen bør likeledes ha omgang med mor, søsken og andre greie hunder fram til den er minst 8 uker gammel. Å skille mor og valper permanent etter avvenning ved 5-6 ukers alder er ikke å anbefale, med mindre tispa er syk eller grinete. I så fall bør valpene jevnlig få omgås andre, voksne hunder i stedet. 
Deretter følger en ny fase hvor den skal ut i nye miljøer, treffe flere andre hunder og flest mulig ulike mennesker (små barn, viltre smågutter, gamle, store menn, syklende/joggende/trillende mennesker osv). Ofte vil den flytte til nytt hjem i denne alderen, men om den ikke gjør det, er det viktig at oppdretter tar med valpen ut i nye miljøer.
Ved ca 4 mndrs alder begynner valpens fryktreaksjoner å bli sterkere, og den kan være engstelig for nye ting. Nysgjerrigheten er imidlertid stor, og den vil som oftest finne ut av ting bare den får litt tid på seg.

VIKTIG: Ikke trøst, klapp eller søk kontakt med en redd/usikker valp. Heller ikke din egen! La den få litt tid på seg, og ros den rolig når den viser tegn til å undersøke/takle situasjonen. Noen godbiter ved "det skumle" kan være god hjelp, men press den ikke.

"Spøkelsesalderen"

Når fryktevnen (eller fornuften) utvikles for fullt etter ca 6 mndrs alder, kan valpen av og til vise redsel for helt vanlige ting som den tidligere har vært trygg på. En søppelkasse, en statue, et menneske på vei mot den kan være kjempeskummelt og valpen slår "full alarm".
Dette er normalt. Lag minst mulig oppstyr.  Kjeft eller trøst virker dårlig og kan i verste fall forverre situasjonen.
Gi om mulig valpen tid til å undersøke det skumle i ro og mak, Tør den ikke, så gå evt rolig forbi på "trygg" avstand og ros/belønn når valpen takler det fint.
Gå så gradvis litt nærmere, men hold ikke på for lenge om gangen med dette - kanskje må du dele opp i flere treningssituasjoner for å komme "helt i mål".
Godbiter og det å være i rolig bevegelse motvirker stress og er gode hjelpemidler. Når den viser tegn til å ville undersøke, så ros og følg den bort - la valpen ha initiativet. Gi gjerne godbiter ved "skummeltingen" - er det et menneske, så la gjerne personen gjøre det.

Hvis noe er av en slik art at det ikke kan undersøkes (f.eks et menneske som er redd for hunder, en syklist i fart, eller en sinna katt) så er alternativet å avlede - rose valpen for å overse dette "skumle" og følge med deg. Godbit eller leke kan da være hjelpemiddel (lokkemat) som hjelper valpen å overse det den ble redd for. Men dette løser ikke helt situasjonen for valpen, vi lærer den bare å unngå - så når du har mulighet, er undersøkelse og "avmystifisering" det beste valget.

Habituering (eller tilvenning)

Dette er også en prosess som pågår hele tiden, men som er enklest og viktigst mens hunden er valp.
Habituering vil si å vennes til alt som kan forekomme i et miljø, som ulike lyder, (barneskrik, bjeffing, ringeklokke, telefon.....) maskiner (som støvsuger, mixmaster, plenklipper......), ting som beveger seg (som flagrende tepper, blafrende ringbånd, skiløpere, barnevogner.....), trafikk (biler, syklister, tog...),
bilkjøring, folksomme steder......  Her er målet at disse tingene skal bety lite for hunden, vi jobber altså mot trygghet og det å kunne overse/overhøre  uten å reagere i det hele tatt.

Små valper vil ofte reagere på nye inntrykk ved å sette seg ned og GLANE og det er viktig at de får tid og mulighet til å gjøre dette. Når du går tur, så beregn litt "glanetid". Er du på kurs eller trening, så vit at det er viktig for valpen å få denne glanetiden der også - du skal ikke forvente kontakt hele tiden.

Ta gjerne en tur til sentrumsgater, til gågate, til en barnehage eller idrettsplass og la valpen glane seg mett på trygg avstand. Deretter kan du trene litt på kontakt og på et par enkle øvelser - det bør gå fint når den har sjekket miljøet og er blitt trygg på det. Etterhvert går du nærmere uromomentene, og går du ikke for fort fram vil valpen raskt bli trygg på det meste. Du finner en liste over ting du kan trene på lenger ned.

Skulle valpen bli redd for noe i miljøet, så gå fram som under sosialisering. Ikke trøst eller klapp den. Gjemmer den seg bak bena dine, så gå et skritt unna. Bruk den avstanden (eller lydstyrke, bevegelse) som er nødvendig for at valpen skal roe seg, og ta det gradvis derfra. Ros framskrittene, ikke redselen.

Trening og stress

Miljøtrening er viktig, men du skal heller ikke overdrive. For lenge og for intenst er ikke bra det heller.
En god regel er at det er bedre å trene ofte og kortvarig, enn lenge og sjelden. En liten valp er sliten etter 10 minutter i nytt miljø, så ti minutter tre ganger om dagen vil være mye bedre enn en halvtime en gang om dagen. Men en halvtime om dagen er likevel bedre enn to timer en gang i uka........

Hvis valpen blir redd for noe, så blir den mye fortere sliten og stresset - så ikke overdriv treningen på de skumle tingene (for ofte, for intenst). Tren også på det den ER trygg på og liker - det bygger opp selvtilliten.
Tegn på at valpen er redd er reising av bust, trekker seg unna, senker hodet, kan knurre eller bjeffe, kan også prøve å skremme bort det skumle (bite etter det)
Blir valpen redd skal du IKKE presse på men gi den TID og AVSTAND. Kanskje roer den seg ikke helt i akkurat denne situasjonen, selv om du gjør dette og roser GOD oppførsel. Noter deg da at dette er noe den må øve seg på, og planlegg hvordan du kan gå gradvis fram. Da har du en god og viktig jobb å gjøre.

Hvis du lurer på om noe vil oppleves som for intenst, så er det sikkert nettopp det.
Eksempel: Skal du venne valpen til barn, så ikke start med å ta den midt inni en vilter ungeflokk. Gå f.eks til en barnehage (inngjerdede barn er supert her) og la valpen se på skrikende, løpende, snublende barn på litt avstand. Etterhvert kanskje noen av barna kommer bort  til gjerdet og vil hilse - la de gjerne gi valpen godbiter, kanskje kan den sitte pent også? 
Så er den klar for å hilse på "løse barn" i små doser antakelig 😀 

Skal du ha med valpen på litt overveldende steder som tivoliplass, 17. mai feiringer, bursdagsfester etc så ta hensyn til den. Dette kan gå helt fint, men kan også bli for mye. La den få skjerming og ro om den trenger det, og husk at den blir kjempesliten av dette og bør ha godt med ro etterpå. Det er flott å ta hunden med overalt - det blir de beste hundene - men du må også ta hensyn til hundens behov. Etter en hard "økt" miljøtrening kan den godt få mere ro en dag eller to, slik at du ikke bygger opp stress.

"Skummel - lista"

Din valp synes nok ikke at alt dette er skummelt, men noe av det kanskje..... Ting du ikke har tenkt på at kunne være skremmende kanskje, før du står det med en voksen hund som NEKTER.......
Bedre føre var altså, men ikke stress - ta det rolig og ha det gøy når dere trener!

Mennesker:
Babyer - barnevogner - babyskrik - babylukt
Småbarn - stabbing og fall - skrik og gråt - bevegelser rett mot - berøring
Barnehage/skolebarn - fart og uro - sykler og skateboard - vinterdresser og luer
Tenåringer - sminke og frisyrer :)
Voksne - brede og store, skjegg, briller, mørk hud, grove stemmer,
Mennesker med stokk, krykker, rullestol, uvanlige bevegelser etc
Syklister, joggere, skiløpere, fotballspillere.....

Dyr
Andre hunder: Tisper, hanner, valper, unghunder, mørke, lyse, flekkete, langhårede, korthårede, krøllete, ståører, hengeører............
Katter
Hester, kuer, sauer
Fugler

Lyder
Menneskelyder (host, skrik, latter, kjefting, roping, gråt)
Andre hunders bjeff, hyl, pip
Biltrafikk, bildører, tuting, sirener,
Mixer, støvsuger, hårføner, plenklipper, snøfreser
Radio, TV, musikk, instrumenter, telefoner, ringeklokker, vekkerklokke
Rullelyder fra skateboardhjul, handlevogner
Smell, skudd, ting som faller ned, slamrende dører etc (ikke overdriv dette!)

Underlag
Snø - gress - asfalt - brostein - skogbunn - sand - is
Glatte gulv, runde steiner, myke tepper
Trapper (forsiktig med strekkmetall)
Bruer (hengebruer), balansebommer, benker, stiger?

Transport
Å bli løftet, båret og holdt (smart hos veterinær etc)
Kjøre bil, buss, tog, trikk
Se på passerende trafikk
Voksen: være med på sykkeltur, sparktur, skitur...

Rare synsinntrykk
Speil, vindusruter
Søppelkasser, reklameskilt, statuer
Barn i lek, utkledde mennesker (masker, parykker)

...... bare fortsett listen med det du kommer på!

Oddbjørg 17.03.2011 21:13

Gode tips om sosialisering av valp. Jeg har selv en valp på snart 10 uker, som er redd for barn, og er glad for alle gode tips!

Gunn Tove 21.03.2011 08:40

Flott om du finner noe nyttig her! Siden valpen din er så liten og du er obs på dette allerede så går det helt sikkert bra. Lykke til!

Nyeste kommentarer

18.10 | 11:28

Hei, vasket gulvet med Ajax gulv vask og gikk bort i fra bøtten for å hjelpe ...

15.08 | 17:46

Så søt❤️🤣😍😍😍😘😘😘😘😘🥰🥰🥰🥰😍😍😍😍😜😜😜😜😚😚😚😚🥳😇😇...

01.03 | 16:11

Ja det var nok en chodsky pes jeg hadde sett. Har dere den rasen tilgjengelig?

01.03 | 09:01

Ukjent rase for meg. Om du da ikke mener en chodsky pes? Det blir av og...